2015. október 30., péntek

„Tökölés” az óvodában


Számomra a Halloweenben nem az ünnep a fontos (az óvodánkban sem tartjuk), hanem egy jól kiaknázható lehetőségnek tartom ezt a külföldi ünnepet körülvevő tök-rémisztő figura-kreatív tevékenységek háromszög összekapcsolásához.
 
kép forrása:http://kiflieslevendula.blogspot.com/






 Ilyenkor rendezzük az óvodánkban az Egészséghetet, amire mindig valami különlegessel készülünk csoportonként. Sportokat, mozgási lehetőségeket próbálunk ki, egy nagyot sétálunk az ovi körül, egészséges ételeket, zöldségeket, különleges gyümölcsöket, magvakat kóstolunk. Alkotunk a tök terméséből, magjából, iszunk töklevet, eszünk tökös ételeket, tökös kiállítást rendezünk…

Hiszek abban, hogy a gyerekek nem akkor fejlődnek a legtöbbet, amikor kevésbé motiváltak, hanem amikor játékosan, az ő érdeklődésükre alapozva, együtt készíthetünk valamit, aminek kézzel fogható eredménye van.

Remek alkalom az eredményes alkotáshoz, ha tökgolyót készítünk a gyerekekkel.
A tökös golyókat így készítjük:
  • 1 kg sült sütőtök(héj nélkül)
  • 60 dkg darált háztartási keksz
  • 6 ek méz
  • 8 dkg cukor
  • 4 ek vaníliás cukor, vagy néhány csepp vanília kivonat
  • 1 kk fahéj
  • kb. 10 dkg kókuszreszelék
A sütőtököt megsütjük tepsiben, villával összetörjük. Összekeverjük az alapanyagokat, golyókat gyúrunk belőle, és kókuszreszelékben megforgatjuk. Érdemes dióval is kipróbálni.
A következő évben répás golyót készítettünk ugyanezen az elven, na, azóta szeretik a mi ovisaink a répát is.

 Érdekesség a mi ovinkból

Egy kiscsoportos lány a szüleivel egy szép, faragni való tököt hozott be nagy büszkén az egyik reggel a csoportunkba. 

Ha egy gyerek hoz valamit, annak mindig nagyon örülünk, és óriási örömet, büszkeséget okoz neki is, ha az általa hozott termést, alkotást kiállítjuk, és közösen gyönyörködünk benne. Nem mellesleg közösségépítő ereje is van az együttes alkotásnak, tevékenységnek, ami motiválja a gyerekeket a sajátos megoldások keresésére, ezzel lesznek egyre önállóbbak, magabiztosabbak, és érettebbek... Mi ebben hiszünk.

 Folytatva a történetet: kiállítottuk a tököt a természetsarokban, a fő helyre. Odalépett egy kisfiú, megfogta a tököt, és megkérdezte: "-Mi ez, egy óriási narancs?" 
A gyerekek, és mi is jót mosolyogtunk, és megbeszéltük, hogy nem, nem narancs, és hogy holnap együtt kifaragjuk. Természetesen a faragás jól sikerült, és mindenki elégedett volt az eredménnyel, mutatom:

Tökös kreatívkodás

Apropó tök… Ti ki szoktátok dekorálni otthonotokat a közelgő alkalmakra? Bevallom, nekem nem mindig van erre időm, de idén szakítok még…

Hoztam néhány gyorsan, könnyedén megvalósítható, last minute dekorációt a tököléses időszakra.





Forrás: kifli és levendula

Oviba, kreatívan!


forrás: http://gyor.babamama.info/kreativ/halloween-tok-dekoracio/







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése