2015. november 16., hétfő

Advent az oviban

Abban semmi meglepő nincs, hogy már az adventi vásárra készülök, hiszen szűk két hét, és itt lesz, de abban lehet, hogy már augusztus vége - szeptember óta teszem ezt...

Az ember lánya a közoktatásban vagy előre dolgozik, vagy a fejét fogva nézi a naptárt... Bennfentes óvodai vicc, hogy az őszi levelek, dekoráció gyártása után már azt kérdezzük egymástól: mit kérsz Karácsonyra?


Adventi szokások az óvodában


Eddig még sosem tudtam máshogy megoldani: egyszerűen annyi a háttérmunka, hogy azt a rendszert vezettem be az életemben, hogy valamin mindig dolgozom. Nem szeretem a félmunkát, ezért inkább kisebb léptékben munkálkodom. Megnézem a nyári szünetben, mit, mikorra kell csinálni, és ötleteket gyűjtök a feladataimhoz.
Aztán elkezdem felosztani a szabadidőmet: az adminisztráció mellett haladnom kell az apróságaimmal is.

Ezen ugyanúgy értem a foglalkozási eszközeimet, az időszaki dekorációkat, a gyerekek születésnapi ajándékait (kézzel készítünk manócskákat ebben az évben, tavaly filc ujjbábokat kaptak, de előtte volt pl. gyöngyözés, zokniállat-varrás is), ki kell találnom, hogy mit kínálunk a karácsonyi vásárunkon, de neki kell állnom a húsvéti kosárkák gyártásának ugyanúgy, mint a köszöntő-, vagy búcsúajándékoknak...
És akkor még nem beszéltem a folyosói dekorációkról, a kerület karácsonyfájáról, a szakmai rendezvényekre beadandó díszekről, és a magánéletem még sehol sincs...

Ugyanis, szerencsére, vagy szerencsétlenségre, ha pedagógus vagy, minden közeli s távoli ismerősöd, rokonod azt várja, hogy születésnapjára, névnapjára, és egyáltalán mindig alkoss valamit neki, hiszen te olyan kis kézügyes vagy... Rendelésre gyártom a "ez nagyon megtetszett, készítenél nekünk ilyen képet a falra" kívánságokat ajándékba...

De ezt persze nem önsajnáltatásból mondom. Én vállaltam, és imádom ezt a munkát. Soha sincs két egyforma napom, és rengeteg a kihívás az életemben.

Rohanni, sietni nem szeretek, így a határidőnaplóm, és gondos tervezés nélkül nem tudok dolgozni, és háztartást vezetni egyszerre...

Ráadásul az én munkám nem a "véget ért, hazamegyek, és elfelejtem" kategória. Teljesen átitatja a magánéletemet, és ehhez alkalmazkodnia kellett a családomnak is.

Nagyon szeretek kézműveskedni, de bizony rettentően fárasztó összeegyeztetnem a magánéletet a munkámmal. A családom már megszokta, hogy a dolgozószobában vagy papírhalmok, vagy tű-cérna, más eszköz vár elől...

Szóval, az adventi ünnepkörre is így készülök. Aprólékosan, folyamatosan.

Advent az oviban

A csoportszobában nagyon szeretjük a jelzőtáblákat (ezen pedig nem a közlekedési táblát értem). Ilyenek például az öltözködést segítő tábla, vagy az időjárás-jelző, vagy a napostábla, a ki van itt?-tábla, az évszak tábla... Ezek nagyon praktikusan használhatóak az óvodai életben.

Ahhoz, hogy a gyerekek számára kézzel foghatóvá váljon valami, nagyon nagy segítség a vizuális kódolás, azaz, jobban megértik azokat a dolgokat, amelyeket több csatornán, többféle módon is átadunk nekik.

A mi csoportunkban az ovis karácsony előtt négy héttel közösen koszorút készítünk a gyerekekkel, és ezt minden héten hétfőn, egy-egy szertartás keretében gyújtjuk meg.

Ilyenkor szoktuk játszani a "Miért volt kedves"-t.
A gyerekeknek húzniuk kell egy kártyát, egy másik gyerek jelével, és akit húzott, arról a gyerekről el kell mondania, ezen a héten mi jót tett.
Ezzel a játékkal nagyon jól lehet alakítani a közösséget, és az önbecsülésüket is javítjuk, magukban kételkedő gyerekeket megerősítjük. Azzal, hogy egymásról mondják el, fokról fokra közelebb kerülnek egymáshoz, és megfigyeltük, hogy ennek a játéknak a hatására figyelmesebbek, kedvesebbek, elnézőbbek egymással a hétköznapokban.
És ne felejtsük el, hogy mindenkiről mondanak valami jót. Aki a héten valamiért "rossz" volt, arról a gyerekről is mondaniuk kell valamit. Sőt, van, hogy azt a gyereket húzzák, akivel tegnap összevesztek. Ilyenkor látszik az arcukon, hogy erősen gondolkoznak. Egy kisfiú egyszer azt mondta: "Te elvetted a játékomat, de azért kedves voltál, mert megmutattad, hogy nem szabad önzőnek lennünk."

Nos, az ilyen pillanatokért érdemes csinálni.

A szertartás része még az ismert karácsonyi énekeink felidézése, majd az aktuális gyertya meggyújtása.

A negyedik gyertyát az ovis karácsonyon gyújtjuk meg, a karácsonyfánk alatt is játszunk miért volt kedves-t, majd átmegyünk egy másik csoportba, közösen ünnepelni, verset mondani, gitárszóra közösen énekelni, köszönteni egymást. Ilyenkor a hangszeren tudó nagycsoportosok közül, akinek kedve van, megmutathatja karácsonyi dalrepertoárját a többi gyereknek. Eközben jönnek meg a csoportba az angyalkák, és a közös ajándékokat ilyenkor szórják a fa alá.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk csak az adventnél...


Adventi kézműves délután és vásár

A várakozás utolsó hetén rendezzük meg a szülők, családtagok számára is nyitott délutánunkat, amelyen a gyerekekkel együttesen készíthetnek apró ajándékokat egymásnak, nagyszülőknek, stb. Elkészíthetik az adventi koszorút, de festésre, képeslapkészítésre, karácsonyfadísz gyártására is van lehetőség, és nem utolsó sorban egy jót beszélgethetnek, ehetnek-ihatnak a családok. 

Az utóbbi években a vállalkozó kedvű családok is felajánlásokat szoktak tenni, otthon elkészített apró karácsonyi ajándékok formájában.

Erre az alkalomra  berendezünk egy vásárfiás asztalt, és a gyerekek és felnőttek által készített apróságok áruba bocsátásával az ovis karácsony költségeit igyekszünk kiegészíteni.


Ajándékötletek az adventi vásárra, ahogy mi csináljuk...

Minden vásáron van olyan termék, amit a gyerekek készítenek. A szülők, és a gyerekek is büszkék arra, hogy segíthetik az ovijukat, ezért mindig kitalálunk valamit, ami gyerekekkel is elkészíthető.

Az egyik évben pl. hatalmas sikere volt a gyerekek által készített papírkoszorúknak.
Általában készítünk képeslapot, kézlenyomattal, varrással, hajtogatással, de volt 3D-s is.
 
Egy másik ötlet, amire szívesen emlékszem vissza, az a fürdőgolyó-készítés volt.
Minden lépését a gyerekekkel csináltuk, és végül a kis csomagba 3-3 db golyót rejtettünk.
Mutatom a receptet:

  • 200g szódabikarbóna
  • 100g citromsav
  • 50g keményítő
  • 50g só
  • 30g kókuszvaj, vagy más zsiradék
  • 20 csepp 100%-os hígítatlan illóolaj
  • 2-3 pumpányi desztillált víz 

A száraz hozzávalókat összekeverjük, a kókuszvajat felolvasztjuk, és belekeverjük az illóolajat. Összekeverjük. Pici víz segítségével meggyurkáljuk, hogy összeálljon. Formába töltjük, vagy golyókat formázunk belőle,Nem szabad sok vizet használni, mert gyorsabban "kipezseg", nem fog működni a fürdőkádban. Egy nap száradás után csomagoljuk.
Működik műanyag muffinformában (jól oda kell nyomkodni!), de a gyerekeknek jobban tetszett, amikor wc-papír gurigából levágtunk egy-egy darabot, szív formára hajtogatták, és abba gyömöszölhették bele. 

A többit pedig, az egyszerűség kedvéért, megmutatnám képekben.


Óvodai advent
Narancsvirágok: a narancs  héját hosszú csíkokban levágva, rózsa alakra tekerve, szárítva

Óvodai advent ajándék
Papírfonott koszorú.

Óvodai advent
Még egy koszorú.

Gipszképek szalvétatechnikával:

Csak egy szép szalvéta, gpisz, és forma kell a csinos ajándékhoz.


Óvodai advent

Óvodai adventre

Ovis adventi vásárraGipszkép szalvétatechnikával.

Karkötő, ékszer:


 Dísztárgyak:


ovis advent

Üdvözlőkártya:


Adventi képeslap a vásárra.

Adventi képeslap a vásárra.

 Gyermekjáték:


Spatula-puzzle

 
Ti hogyan várjátok a Karácsonyt?






1 megjegyzés:

  1. Артур Борис vagyok, az Orosz Köztársaság lakója / állampolgára. 52 éves vagyok, vállalkozó / üzletember. Egyszer nehézségeim voltak a projektem / vállalkozásom finanszírozásában, ha nem egy jó barátom, aki bemutatott Benjamin Lee úrnak, hogy kapjon egy 250 000 USD értékű hitelt a cégétől. Amikor kapcsolatba léptem velük, mindössze öt munkanapra volt szükség ahhoz, hogy a hitelezési folyamatom elkészüljön és a számlámra kerüljön. Még rossz hitelelőzmények mellett is kínálják Önnek szolgáltatását. Emellett mindenféle kölcsönt kínálnak, például üzleti hiteleket, lakáshiteleket, személyi kölcsönöket, autókölcsönöket. Nem tudom, hogyan köszönjem meg nekik, amit értem tettek, de Isten megjutalmazza őket dicsőségében gazdagsága szerint. Ha sürgős pénzügyi segítségre van szüksége, vegye fel velük a kapcsolatot ma e-mailben: 247officedept@gmail.com WhatsApp információ ... + 1-989-394-3740

    VálaszTörlés