2015. november 14., szombat

Irány a Múzeum!

Mikor voltál utoljára múzeumban?

Tudtátok, hogy bizonyos napokon jogosultak vagytok ingyenesen, vagy kedvezményes belépővel menni családotokkal múzeumba?
Érdemes körülnézni!

Bizonyos napokon családok részére ingyenes a múzeumlátogatás!



A Kormány 194/2000-es számú kormányrendeletének 2011. évi módosítása alapján továbbra is díjtalanul látogathatja a múzeumok állandó kiállításait a 18 év alatti személy legfeljebb két közeli[1] hozzátartozója, továbbá a 26 év alatti személyek is, minden hónap egyik hétvégéjének a múzeum által meghatározott napján.

Ha a kisgyerekes család ettől eltérő időpontban szeretne állandó vagy időszaki kiállításokat látogatni, akkor egy gyerekkel a szülőknek nem vehető igénybe kedvezmény, legalább két gyerek kísérőjeként viszont a legfeljebb két közeli hozzátartozó 50%-os kedvezmény igénybevételére jogosult. Ugyanez az 50%-os kedvezmény illeti meg mind az állandó, mind az időszaki kiállításokra a 6-26 év, továbbá a 62 és 70 év közöttieket is.

Ezen felül fontos tudni, hogy a 6. életévét be nem töltött kiskorúak, a 70 év fölöttiek, illetve a fogyatékossággal élők és maximum egy fő kísérőjük  ingyenesen látogathatják a múzeumok állandó és időszaki kiállításait is. (Az előbb részletezett kedvezmények nem csak magyar, hanem az Európai Gazdasági Térség állampolgáraira is érvényes, vagyis az uniós polgárokon kívül az izlandiakra, norvégokra és liechtensteiniekre is.)

A nemzeti ünnepnapokon, vagyis március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án, a múzeumok, állampolgárságra való tekintet nélkül, mindenki számára ingyenesen látogathatók.
Az egyes múzeumok ezen felül további kedvezményeket nyújthatnak, sok, főleg kisebb kiállítóhely látogatása ingyenes, de több helyen adnak kedvezményt NOE tagoknak, van, ahol pedig családi jegyet vásárolhatunk (érdemes utánaszámolni, nem feltétlenül éri meg).
De vegyük sorba az országos múzeumok által a kisgyerekes családoknak az állandó kiállítások megtekintésére kijelölt ingyenes napokat és egyéb kedvezményeket: 

Budapesti Történeti Múzeum: minden hónap utolsó szombatja
A Vármúzeumban, az Aquincumi Múzeumban és a Kiscelli Múzeumban vásárolt egyéni belépőjegy 30 napon belül egy alkalommal ingyenes látogatást biztosít a másik két múzeumba. A BTM kiállítóhelyeként üzemelő, a Flórián téri aluljáróban lévő Fürdőmúzeum látogatása ingyenes.
Hadtörténeti Múzeum: minden hónap utolsó vasárnapja
Iparművészeti Múzeum: minden hónap harmadik szombatja
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum: minden hónap utolsó vasárnapja. Ilyenkor ennek megfelelően ingyenes az egyébként minden vasárnap megrendezésre kerülő családi vasárnap program is (11:00-13.00).
Magyar Mezőgazdasági Múzeum: itt minden hónapban más napot jelölnek ki.
Magyar Nemzeti Galéria: minden hónap harmadik szombatja
Magyar Nemzeti Múzeum: minden hónap harmadik szombatja
Magyar Természettudományi Múzeum: minden hónap első vasárnapja
Néprajzi Múzeum: minden hónap első vasárnapja. A múzeum a fenti ünnepnapokon kívül ingyenesen látogatható továbbá január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, március 5-én, a Néprajzi Múzeum Napján, május 18-án, a Múzeumi Világnapon, és szeptember 15-16-án, a Kulturális Örökség Napjain.
Petőfi Irodalmi Múzeum: minden hónap utolsó szombatja
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár: nem tüntetik fel, a bejegyzés megjelenéséig telefonon sem sikerült információt kapni

Szabadtéri Néprajzi Múzeum: minden hónap harmadik vasárnapja, kivétel október 21., telefonon azt nyilatkozták, hogy ebben a hónapban az október 23-a kedd lesz az ingyenes hétvégi nap, ami szintén nem hétvége, ugye. Fontos tudni, hogy a részleges nyitva tartás ideje alatt, vagyis október 28-ától-december 31-ig, illetve február 4-től március 25-ig ez a harmadik vasárnapra eső kedvezmény nem érvényes.
Szépművészeti Múzeum: minden hónap harmadik szombatja

Az információkat a minipest.hu oldalon találtam. (http://www.minipest.hu/2012/10/menjunk-muzeumba-kisgyerekes.html)
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése