2015. november 30., hétfő

Játékszert - de milyet?

A televízióban, az interneten, az újságokban manapság rengeteg ötletet ajánlanak, amelyekkel meglephetjük gyermekeinket ezen az ünnepen (illetve szükségletet teremtenek a drága, csillogó-villogó mütyürök iránt, amelyeket aztán a "harmadik elemcsere, összetört, megjavítom, inkább kidobom" mizéria után már el is felejtünk). A legtipikusabb eset azonban ezekkel az ajándéktárgyakkal az, hogy a gyereket az első pár perc után jobban leköti maga a doboz, a csomagolás, mint a sok esetben drága ajándék...

Jó játékszert találni nem nehéz, ha tudjuk, hogyan kezdjük!


Nem mellesleg a szülőnek is rossz érzés, hogy bár ő igyekezett mindent beleadni az ajándékválasztáskor, és időt-pénzt nem kímélve a legjobbat adni gyermekének, csemetéje a használatba vétel után hamarosan visszahozza a játékot eltörve. A másik eset, hogy egyszerűen nem játszik vele, mert talált néhány érdekesebb dolgot, például a csomagolást...

A gyerekeket azért köti le jobban sok esetben a csomagolás, mint a benne rejtőző tárgyak, mert ebben sok lehetőséget látnak.  A kisebbeknek maga a vizuális-taktilis inger, a papír tapintása, illata (!) is élmény, hát még, mikor felfedezik, hogy csörög, zörög, ha összegyűrik, és érdekes formát ölt, ha ezután kiegyengetik...


 játék a dobozzal
Manapság mindent kézzel foghatóan akarunk megmutatni a gyerekeinknek. A tévében látott mesefigurák kézzel fogható példányai, a készen a kezekbe adott színek, formák nem engedik, hogy a saját képzelete szerinti tulajdonsággal ruházza fel őket, ezért van az, hogy a szép mosolygósra, vagy éppen direkt gonoszra festett arcú játékbabák előbb-utóbb elveszítik érdekességüket.
A jó játékszernek egy lényeges tulajdonsága, hogy a gyerek a leghosszabb időn át, tartósan örömét leli bennük, mert jól bele tudja vetíteni saját magát.

"Én csinálom"-érzés

A kétezres években már a csapból is a személyes tapasztalás, a csináld magad, a személyes kompetencia fontosságának kérdése folyik. Ha ennyire fontos ez nekünk, felnőtteknek, akkor ne vegyük el ezt a gyerekeinktől sem.
A gyerekek, főleg a nagyobbak, gyakran egészítik ki sajátos eszközökkel az otthoni játéktárat: rajzokat, magyarázó ábrákat, cetliket készítenek.
Ezekkel a saját eszközökkel sokkal személyesebbé, egyénibbé válik a játéktevékenységük, és maguk is nagyobb örömet lelnek benne, ha megtapasztalják a saját munkájuk gyümölcsét. 

Ha a gyermek készít valamit, egyéni alkotást, azt szívből, teljes odaadással készíti, még akkor is, ha a rajz felismerhetetlen, vagy kifolyatott hozzá fél tubus ragasztót. Tiszteljük meg azzal, hogy az elkészült alkotása fölött nem a kiömlött ragasztóval, szanaszét hagyott papírfecnikkel foglalkozunk, hanem őszintén csodáljuk, és dicsérjük meg alkotási szándékát.


A jó játékszer a gyerekekhez igazodik

Nem a gyerek igazodik hozzá.


Figyeljük meg otthonunkban egy hétig gyermekünk játékválasztásait. Tornyosulhat otthon ezerféle fejlesztő játék, a gyerekek mégis ugyanazokat választják.
Ha egy régi, jól ismert, és bevált játékszer is előkerül, akkor pedig nagy "aha" élménnyel vetik bele magukat az önfeledt játékba.


A gyerekek játéka során egy játékszer több funkciót is betölthet egymás után, vagy éppen egyszerre: a legóépítmény most ház, a következő pillanatban repülni tud, aztán hajóvá változik, éppen, ahogy a játék menete (és a gyermek) megkívánja.
A gyerekek igénylik, hogy a játékszereket kedvükre alakíthassák, ezért van elsöprő sikere a konstruáló (építő) jellegű játékoknak.

De ha valamilyen játékszernek adott formája, illetve a gyermek számára alakíthatatlan tulajdonságai vannak, akkor (a.) kevesebbet használja (b.) csak azért is megpróbálja átalakítani. A családomban - és szerintem minden családban lehet találkozni hasonlóval - ismert példa, hogy a Barbie babák  haját a gyerekek levágják, átfestik, a több ezer forintos játék villamosok áramszedőjét letörik, a vadonatúj babaház/tökhintó berendezését saját szájízük szerint átalakítják, a szülők nem kis bosszúságára.

A nem használt, vagy tönkretett játékszerek pedig csak gyűlnek, gyűlnek a gyerekszobában, addig, míg a szülő meg nem unja, és gyermekén tölti ki tehetetlen dühét: 
"többet nem veszek neked semmit, ezt is méregdrágán vettem, téged mégsem érdekel"
"meglátod, ha nem tartod rendben a dolgaidat, előbb-utóbb bezsákolom, és nem adom többet vissza."

Ezeket az érzelmileg megterhelő köröket azonban kikerülhetjük, ha megfelelő, minőségi gyermekjátékokat vásárolunk gyermekünknek.


Milyen a jó gyerekjáték?

Itt vannak a titkok!
Általában annak a játékszernek lesz sikere, amely:

- Megmozgatja a gyerekek fantáziáját - sokoldalúan használható.
- Önálló cselekedetre késztet
- Igényes kialakítású - ebbe nem csak az esztétikus, valósághű kinézet, de a biztonságosság is hozzátartozik.
- Természetes anyagból készült - ezzel nem azt mondom, hogy vessük el a műanyag állatoknak még csak a  gondolatát is, de az tény, hogy a fából készült játékok sokkal strapabíróbbak műanyag társaiknál.
- Könnyen kezelhető - ha valaminek sok gombja, funkciókkal telezsúfolt, ilyen-olyan okos - az nem ilyen.
- Ne terelje el a figyelmet - sokan ültetik le gyermekeiket - kizárólag a legjobb szándékkal - játék "számítógépek", vagy akár a playstation elé, mert akkor "csöndben vannak kicsit". Ám ezekkel a játékokkal éppen az "itt és most", és az "én csinálom" örömét veszik el a gyerekektől.
- A gyerek látja benne saját magát - a gyerekek legfontosabb tevékenysége a játék, ezzel éli újra a vele történteket, ezzel dolgozza fel a környezetében történt eseményeket, de ha nem tud a játékszerrel azonosulni, akkor nem fog játszani sem vele.




téktár otthonra

A játékok felhalmozódása, főleg több gyerekes családnál elkerülhetetlen. A nagyitól, rokonoktól, ismerősöktől kapott, vagy a szülőtől, testvértől örökölt játékok özöne fogad minket is általában, amikor családlátogatásra megyünk a gyerekekhez.
Sokszor azt látom, hogy a gyerekek a bőség zavarában frusztráltak lesznek, a sok játékszer közül nem tudják, mivel játsszanak.
Adok néhány támpontot, hogy mik azok a játékok, amikkel a gyerekek szeretnek játszani, és amelyek az otthoni játéktárban szerencsés, ha megtalálhatóak.


 - aktívabb játékokhoz megfelelő játékszerek - építéshez (konstruáláshoz), homokozáshoz
 - gondoskodásra váró darabok - babák, macik, puha plüssök, hozzá esetleg néhány kellék: babaágy, játék cumisüveg, babaruhák, babaház
- néhány alvós állat - sok esetben ezek azok, amelyekből dömping van egy-egy háztartásban.
- kreatív alapanyagok - jó minőségű színes ceruzák, zsírkréta, kisebbeknek marokkréta, háztartási csomagolópapír egy-egy ív rajpapír, gyerekolló, stiftes vagy folyékony ragasztó, agyag, vagy gyurma.
-  a szerepjáték eszközei - jelmezek - vagy még jobb, ha csak jelzésértékű ruhadarabokat, kendőket, sálat, kistáskát teszünk ki a gyerekeknek-,  játékszerek foglalkozások sematizálására: pl. játék konyhaszerek, szerelős játék...
- eszközök elbújáshoz - mindenkinek vannak olyan percei, amikor szeretne egyedül lenni, a gyerekek pedig különös izgalmat találnak a kuckóépítésben. Ehhez nem feltétel, de jól jöhet: pokróc, vagy játéksátor, csipeszek, más rögzítő eszköz.
- mesekönyvek - egyszerre nem kell túl sok előre, az aktuális kedvencek, leporellók, néhány képes mesegyűjtemény, ismeretterjesztő mű elég a polcra.
  
 A lista korántsem teljes, csak néhány támpontot ad a gyerekszoba átlátható, káosz nélküli berendezéséhez. Természetesen minden gyerek más, és egyik gyerekszoba sem ugyanolyan, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit tart gyermeke számára fontosnak, de úgy gondolom, hogy a gyermekek eredményes játékához, a kikapcsolódáshoz, otthonossághoz ezek az alapfelszerelések szükségesek.


Milyen játékot vegyek?

Alapvetően a szülők szívesen vesznek játékot, mert gyermekük első számú fejlesztési lehetőségét ezekben a tárgyakban látják.
Az ünnepek közeledtével pedig ez a kérdés kiemeltté válik.
Fontos, hogy a játékszer jól nézzen ki, motiváló legyen, sok képességet fejlesszen, legyen pénztárcabarát...
Sokféle érvet figyelembe kell venni játékválasztásnál, de remélem, mondanom sem kell, az elsődleges érv ne a leárazás legyen...
A lényeg, hogy a gyerek később sokoldalúan, hosszú ideig tudja használni a játékszert, és örömét lelje benne.
Azt pedig, remélem, mondanom sem kell, hogy a gyerekek számára a legnagyobb ajándék a szülő maga, az együtt eltöltött idő? 

Adok egy kis segítséget a játékválasztáshoz: 

Miket szokott/szoktak játszani? 
Mi a kedvenc témája? Az autók érdeklik, a vadállatok, a babák, vagy a csillagászat?
Mire van szüksége? Ha már van négy autós kirakótok, nem biztos, hogy az ötödik nem az asztal fiókjában végezné, hiába vannak Verdák rajta. 
Fontos szempont, hogy a gyermek kedvét lelje abban, amit ajánlunk neki.
Ha tehetitek, nézegessetek együtt játékszereket egy boltban, vagy akár az interneten.
Ha jártok valahol, és tetszik neki egy játék, jegyezd meg

Együtt válasszatok - kérdezd meg, mit szeretne.





 A következő részben gyerekeknek szóló, igényes karácsonyi ajándékötleteket gyűjtök össze.
Tartsatok velem!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése